Ten rodzaj mleka roślinnego jest alternatywą dla osób, nie lubiących mleka pochodzącego od zwierząt. Piją je ludzie z nietolerancją laktozy, ale przede wszystkim weganie.
Nie trzeba kupować go w sklepie, ponieważ bardzo łatwo można je zrobić w domu. Mamy potem też gwarancję, że nie ma w nim szkodliwych dla zdrowia dodatków. Dodatek mleka migdałowego wzbogaca mleko jaglane smakiem i zapachem, lecz również bogactwem składników odżywczych, a zwłaszcza kwasów nienasyconych, dlatego polecane jest osobom z chorobami układu krążenia i pokarmowego.SKŁADNIKI
100 g kaszy jaglanej100 g migdałów lub orzechów nerkowca
3½ szklanki wody przegotowanej
1 łyżka miodu lub 1 łyżka ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
- Migdały wypłucz pod bieżąca wodą, sparz wrzątkiem, mocz przez całą noc w przegotowanej ostudzonej wodzie.
- Kaszę jaglana ugotuj według przepisu.
- Migdały obierz ze skórki, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj ugotowaną kaszę, wodę, szczyptę soli i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj a następnie przecedź przez gazę, żeby pozbyć się ewentualnych „grudek”
- SMACZNEGO:))
1 komentarz:
jaglanego jeszcze nie piłam, ciekawi mnie smak:)
Prześlij komentarz