08 lutego 2019

JAK ZROBIĆ MLEKO JAGLANE I MIGDAŁOWE?

Ten rodzaj mleka roślinnego jest alternatywą dla osób, nie lubiących mleka pochodzącego od zwierząt. Piją je ludzie z nietolerancją laktozy, ale przede wszystkim weganie. 

Nie trzeba kupować go w sklepie, ponieważ bardzo łatwo można je zrobić w domu. Mamy potem też gwarancję, że nie ma w nim szkodliwych dla zdrowia dodatków. Dodatek mleka migdałowego wzbogaca mleko jaglane smakiem i zapachem, lecz również bogactwem składników odżywczych, a zwłaszcza kwasów nienasyconych, dlatego polecane jest osobom z chorobami układu krążenia i pokarmowego.



SKŁADNIKI

100 g kaszy jaglanej
100 g migdałów lub orzechów nerkowca
3½ szklanki wody przegotowanej
1 łyżka miodu lub 1 łyżka ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

  1. Migdały wypłucz pod bieżąca wodą, sparz wrzątkiem, mocz przez całą noc w przegotowanej ostudzonej wodzie.
  2. Kaszę jaglana ugotuj według przepisu.
  3. Migdały obierz ze skórki, przełóż do wysokiego naczynia, dodaj ugotowaną kaszę, wodę, szczyptę soli i ksylitol. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj a następnie przecedź przez gazę, żeby pozbyć się ewentualnych „grudek”
  4. SMACZNEGO:))

1 komentarz:

Lena pisze...

jaglanego jeszcze nie piłam, ciekawi mnie smak:)