31 października 2018

CZEKOLADOWE BROWNIE – CIASTO NA WEEKEND

Na jesienny weekend polecam rozpływające się w ustach pyszne czekoladowe brownie. Nie od dziś wiadomo, że czekolada jest świetnym antidotum na smutek i przygnębienie. Potrafi rewelacyjnie poprawić nastrój, dodać energii, zlikwidować zmęczenie. 

Ciekawostka jest, że w ziarnie kakaowym występują substancje przypominające związki występujące w liściach marihualny i nie tylko, znajdziemy je również w piwie i winie. Sa to tzw. alkaloidy, które oddziaływują na komórki nerwowe. Dodajmy do tego smak i zapach, którym ciężko jest się oprzeć. Tak więc UWAGA! czekolada może uzależnić, ale w bezpieczny sposób, nie zniszczy nam komórek mózgowych;))



Czekolada ma  wiele wartości odżywczych. zawiera magnez, żelazo, niacynę, węglowodany, teobraminę (pobudza pracę nerek), endorfiny, flawonoidy.

Jednak ma też swoje wady, którymi są efekty uboczne takie jak: ból głowy, alergie pokarmowe, nadwrażliwość jelit. Oczywiście nie u wszystkich one mogą wystąpić. Ponadto czekolada jest trucizną dla psa, spożycie jej może go zabić.

Przepis, który polecam jest wypróbowany i pochodzi z książki Nigelli Lawson „ Kuchnia. Przepisy z serca domu.”

SKŁADNIKI

150 g czekolady mlecznej (Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.)
75 g kakao
150 g masła
150 g mąki pszennej
300 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka sody
cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj kwadratową formę o głębokości ok. 5 cm i długości boku 25 cm, ewentualnie taka jaką masz. Wyłóż ją  folia aluminiową. Piekarnik rozgrzej do  190 ºC
  2. W garnku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj cukier i mieszaj dopóki składniki się połączą.
  3. Następnie wymieszaj kakao z mąką i sodą , szczyptą soli. Składniki te dodaj do roztopionego masła z cukrem. Garnek zdejmij z ognia.
  4. Jajka  ubij z cukrem waniliowym, wmieszaj do masy. To samo zrób z czekoladą.  Wszystko wymieszaj, po czym masę przelej do formy.
  5. Ciasto piecz 20-25 min. Wierzch powinien być suchy, ale przy dotknięciu powinien się uginać. Dodatkowo zrób test patyczkiem. Po nakłuciu, powinien być  mokry i oblepiony ciastem. To jest prawidłowo upieczone  brownie.
  6. Brownie trzeba schłodzić i podzielić na porcje. Smacznego:))

3 komentarze:

Ervisha pisze...

Ta czekoladowość :D

Lena pisze...

brownie jesienią rządzi :0

Natalie pisze...

Ślinka leci na sam widok :) Uwielbiam to ciasto!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/