19 października 2018

ZAPIEKANKA WARZYWNA – 468 kcal

Zapiekanka warzywna, którą proponuję jest świetną propozycją na ciepły obiad w domu  albo  „na wynos”. Nic nie stoi na przeszkodzie by zapakować jej kawałek do lunchbox'a i wziąć ze sobą do szkoły, pracy na uczelnię. 

Warzyw w zapiekance jest mnóstwo, doradzam też dodać jakieś własne takie, które macie na stanie w lodówce. Sprawią, że Wasz obiad będzie bogaty w witaminy, minerały i błonnik. Białka dostarczą jajka kurze, ser mozarella, łosoś wędzony ewentualnie kawałek piersi z kurczaka lub indyka.
Posiłek jest lekki, ale sycący. Ja nie byłam w stanie zjeść całej porcji, dlatego też podzieliłam ją na dwie. Ta dietetyczna zapiekanka warzywna ma około 468 kcal – doskonała ilość dla liczących kalorie:))


SKŁADNIKI (2 porcje)

100 g brokuła
100 g pora
½ cebuli czerwonej
1 marchewka
¼ pryki czerwonej
100 g cukinii
1 jajko
1 szt./120 g sera mozzarella light lub 100 g piersi z  kurczaka/indyka
50 ml mleka
2 łyżki śmietany 12%
50 g łososia
1 łyżeczka oleju rzepakowego
sól pieprz, chili peperonicini
natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Brokuły umyj, podziel na części i gotuj przez 4 min. we wrzącej osolonej wodzie.
  2. Pora i cukinię pokrój na plasterki, cebulę w wiórki, marchew i paprykę w słupki.
  3. Jako połącz z mlekiem, śmietaną i pokrojonym na kawałki serem, wszystko wymieszaj dopraw solą i dużą ilością pieprzu.
  4. Do natłuszczonej formy żaroodpornej włóż pokrojone warzywa, zalej je masą jajeczną.
  5. Warzywa zapiekaj  25 min. w temperaturze 1180 C.
  6. Na wierzch ułóż plastry łososia, posyp pietruszką.
SMaCZNEGO:))


1 komentarz:

Lena pisze...

z chęcią wypróbuję:)