21 lipca 2018

WAKCYJNY TORT MALINOWY

Zapraszam do zrobienia przepysznego, lekkiego tortu z malinami. Ciasto zrobicie szybko, ponieważ to kwestia tylko upieczenia biszkoptu. Krem to połączenie bitej śmietany, malin z cukrem i żelatyną. 

Tort jest jest efektowny, rozpływa się w ustach, a niebiański smak malin w bitej śmietanie uwiedzie każdego. To wspaniały wakacyjny deser!



SKŁADNIKI

Na krem:
0,5 kg  świeżych malin
500 g śmietanki 30%
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
3-5 łyżek bardzo gorącej wody

Na biszkopt:
⅔ szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
5 małych jajek lub 4 duże
¾ szklanki mąka pszenna
¼ mąka ziemniaczana
kilka łyżeczek wódki do nasączenia biszkoptu, ewentualnie kilka łyżeczek słabo zaparzonej zwykłej herbaty
tortownica (średnica 20 cm), pergamin

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:
  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem na gładką puszysta masę. Białka ubij na sztywno. Mąkę stopniowo dodawaj do utartych żółtek, mieszaj delikatnie, na koniec dodaj ubite białka, bardzo delikatnie łącząc składniki ze sobą.
  2. Dno tortownicy  wyściel  pergaminem.
  3. Piecz 30-35 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 °C . Po upieczeniu biszkopt zostaw do wystudzenia w formie, potem delikatnie oddziel nożem boki ciasta od formy. Ciasto odwróć spodem do góry i zdejmij papier.

Krem malinowy:
  1. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem. Miksując dodawaj maliny, część z nich zostaw do udekorowania tortu. 
  2. Żelatynę rozpuść dokładnie w bardzo gorącej wodzie, następnie ostudź ją. Schłodzoną, ale jeszcze płynną żelatynę dodawaj do bitej śmietany z malinami.
TORT
  • Biszkopt podziel na 3 części. 
  • Spód nasącz odrobiną czystej wódki, nałóż  warstwę kremu, przykryj biszkoptem i delikatnie dociśnij, czynność powtórz. 
  • Wierzch biszkoptu pokryj kremem, rozsmaruj go na boki tortu i udekoruj malinami według uznania.

1 komentarz:

Lena pisze...

wygląda przepysznie :)