03 maja 2018

PYSZNY PRZEPIS NA PSTRĄGA I ŁOSOSIA Z GRILLA

Długi weekend majowy sprzyja kulinarnemu szaleństwu. Przygotowanie smacznej ryby z grilla nie jest trudne. Mamy do dyspozycje różne rodzaje grilli, ja wybrałam elektrycznego, ale przepis ten również nadaje się na tradycyjnego węglowego. Pamiętajcie tylko, żeby używać wysokiej jakości produktów.

Do tradycyjnego grilla radziłabym użycie jednak aluminiowej tacki, żeby zabezpieczyć ryby przed szkodliwym dymem. 


SKŁADNIKI

2 pstrągi tęczowe ok 200 g każdy
2 dzwonki łososia
kilka ząbków czosnku
1 cytryna
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka specjalnej przyprawy ziołowej do łososia
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
  • Ryby dokładanie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Łososia posypujemy przyprawą i delikatnie smarujemy olejem. 
  • czosnek kroimy na plasterki, połówkę cytryny również. Pstrągi w środku solimy, posypujemy pieprzem, wkładamy plasterki czosnku i cytryny. Z zewnątrz ryby doprawiamy także solą i pieprzem, smarujemy delikatnie olejem i układamy plasterki cytryny. 
  • Tak przyprawione ryby, przykryte folią spożywczą na półmisku, wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
  • Po tym czasie ryby grillujemy z dwóch stron. Czas różni się w zależności od wielkości ryby. Dla łosia wynosi od około 10 do 15 min, dla pstrąga od około 10 do 20 min.
  • UDANEGO majówkowego grillowania;))

2 komentarze:

Lena pisze...

ryba z grilla, pycha :)

Anonimowy pisze...

Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.