Przepis ten jest dla wszystkich, którzy dobrowolnie ograniczają w swojej diecie gluten lub są na takiej diecie. Tradycyjnie najwięcej babek piecze się w Wielkanoc. Moja babka bezglutenowa, to także pyszna babka wielkanocna.
Do upieczenia tej pysznej babki piaskowej potrzebujemy dużo wiórek kokosowych, mąki jaglanej i mąki kukurydzianej. Zrobicie ją szybko, z pieczeniem zajmie o Wam około 1h 15 min.
Na moim blogu znajdziecie również inne słodkie przepisy na Wielkanoc takie jak pascha wielkanocna, mazurek cytrynowy, mazurek kajmakowy, babka gotowana. Jest też świetny przepis na light majonez oraz śledziki á la matias. Wszystkie przepisy znajdziecie pod tym linkiem WIELKANOC.
SKŁADNIKI
400 g wiórków kokosowych
80 dag mąki jaglanej
40 dag mąki kukurydzianej
80 dag cukru pudru
5-6 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
PRZYGOTOWANIE
SKŁADNIKI
400 g wiórków kokosowych
80 dag mąki jaglanej
40 dag mąki kukurydzianej
80 dag cukru pudru
5-6 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
PRZYGOTOWANIE
- Zmieszaj obie mąki i dodaj do nich sodę oczyszczoną. Wiórki zmiel na drobno w blenderze.
- Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę następnie dodawaj jajka jedno po drugim stale ucierając. Na koniec stopniowo wsypuj mąkę z wiórkami. Całą masę wyłóż do formy na babkę.
- Piecz 45 min. w temperaturze 180 °C
SMACZNEGO
3 komentarze:
jedna z moich ulubionych ;)
Cudowna :)
Smak rozkoszy ....
Prześlij komentarz