Ciasteczka jaglane to bezglutenowy, słodki i zdrowy deser, która nasyci i wzmocni organizm, doda energii, kiedy dopadnie nas zimowa depresja. Nadają się świetnie na szybkie poranne śniadanie, również w ciągu dnia jako drugie śniadanie. Nie może ich zabraknąć w diecie bezglutenowej.
Ciasteczka zawierają płatki jaglane, migdały, wiórki kokosowe oraz żurawinę. Zrobicie je szybko, sam przepis jest bardzo łatwy, wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.
SKŁADNIKI
200 g płatków jaglanych bezglutenowych
1-2 łyżki miodu
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g oleju koksowego
1-2 jajka
2 łyżki żurawiny
2-3 łyżki migdałów, płatków migdałowych
3 łyżki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE
- Migdały posiekaj i upraż na suchej patelni.
- W garnku rozpuść olej kokosowy dodaj do niego płatki jaglane, wymieszaj, następnie wsyp wiórki kokosowe potem resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na niej masę formując okrągłe ciasteczka. Piecz około 15 min.
- SMACZNEGO:)
1 komentarz:
ale smacznie wyglądają :)
Prześlij komentarz