02 lutego 2018

CIASTECZKA JAGLANE – BEZGLUTENOWE

Ciasteczka jaglane to bezglutenowy, słodki i  zdrowy deser, która nasyci  i wzmocni organizm, doda energii, kiedy dopadnie nas zimowa depresja. Nadają się świetnie na szybkie poranne śniadanie, również w  ciągu dnia jako drugie śniadanie.  Nie może ich zabraknąć w diecie bezglutenowej.

Ciasteczka zawierają płatki jaglane, migdały, wiórki kokosowe oraz żurawinę. Zrobicie je szybko, sam przepis jest bardzo łatwy, wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

SKŁADNIKI

200 g płatków jaglanych bezglutenowych
1-2 łyżki miodu
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g oleju koksowego
1-2 jajka
2 łyżki żurawiny
2-3 łyżki migdałów, płatków migdałowych
3 łyżki wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE
  • Migdały posiekaj i upraż na suchej patelni. 
  • W garnku rozpuść olej kokosowy dodaj do niego płatki jaglane, wymieszaj,  następnie wsyp wiórki kokosowe potem resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, układaj na niej masę formując okrągłe ciasteczka. Piecz około 15 min.
  • SMACZNEGO:)

1 komentarz:

Lena pisze...

ale smacznie wyglądają :)