12 stycznia 2018

BEZGLUTENOWE, CYTRYNOWO-MIGDAŁOWE CIASTO Z POLENTY

Pyszne, lekkie, cudownie mokre, bo nasączone syropem z soku cytrynowego, ciasto z mąki kukurydzianej i tartych migdałów. Brzmi wyśmienicie i tak też smakuje. Do tego całkowicie GLUTEN FREE!

Zamiast tłuszczu zwierzęcego w postaci masła, możecie śmiało wykorzystać do tego łatwego przepisu tłuszcz roślinny np. Benecol o smaku masła. Dzięki temu zabiegowi ilość spożytego cholesterolu będzie mniejsza, a Wy przez to zdrowsi. 

To ciasto zdecydowanie polecam,  nie tylko wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej, ale również tym, dla których nie jest obojętne, co jedzą. Ciasto jest bogate w witaminy i białko. Po zjedzeniu jednego kawałka nie ma uczucia przesytu i pełności. Oczywiście pojawia się ochota na ponowne „małe co nieco” w postaci drugiego kawałka.
Ciasto jest łatwe do zrobienia, a co najważniejsze szybko możemy „doczekać się” końca pieczenia:)) 


SKŁADNIKI

200 g tartych migdałów
100 g mąki kukurydzianej
200 g masła lub Benecolu o smaku masła
200 g cukru
1½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
125 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

  • Masło utrzyj z cukrem na puszysta masę.
  • Połącz migdały, polentę, bezglutenowy proszek do pieczenia, wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj i po trochu dodawaj do masy maślanej na przemian z jajkami stale ucierając.
  • Dodaj skórkę z cytryn, pon czym przełóż masę do foremki o średnicy 23 cm.
  • Piecz 40 min. w temperaturze 180 °C.
  • W rondelku rozpuść cukier w soku z cytryn delikatnie go podgrzewając. 
  • Upieczone ciasto ponakłuwaj ostrym patyczkiem, polej ciasto ciepłym syropem i odstaw je do ostygnięcia w foremce.

Inspiracja pochodzi z książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu".


2 komentarze:

AleTorcik pisze...

Wygląda przepysznie, muszę wypróbować przepis :)

Lena pisze...

ale pyszne ciacho!