Pyszne, lekkie, cudownie mokre, bo nasączone syropem z soku cytrynowego, ciasto z mąki kukurydzianej i tartych migdałów. Brzmi wyśmienicie i tak też smakuje. Do tego całkowicie GLUTEN FREE!
Zamiast tłuszczu zwierzęcego w postaci masła, możecie śmiało wykorzystać do tego łatwego przepisu tłuszcz roślinny np. Benecol o smaku masła. Dzięki temu zabiegowi ilość spożytego cholesterolu będzie mniejsza, a Wy przez to zdrowsi.
To ciasto zdecydowanie polecam, nie tylko wszystkim osobom będącym na diecie bezglutenowej, ale również tym, dla których nie jest obojętne, co jedzą. Ciasto jest bogate w witaminy i białko. Po zjedzeniu jednego kawałka nie ma uczucia przesytu i pełności. Oczywiście pojawia się ochota na ponowne „małe co nieco” w postaci drugiego kawałka.
Ciasto jest łatwe do zrobienia, a co najważniejsze szybko możemy „doczekać się” końca pieczenia:))
SKŁADNIKI
200 g tartych migdałów
100 g mąki kukurydzianej
200 g masła lub Benecolu o smaku masła
200 g cukru
1½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
125 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzyj z cukrem na puszysta masę.
- Połącz migdały, polentę, bezglutenowy proszek do pieczenia, wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj i po trochu dodawaj do masy maślanej na przemian z jajkami stale ucierając.
- Dodaj skórkę z cytryn, pon czym przełóż masę do foremki o średnicy 23 cm.
- Piecz 40 min. w temperaturze 180 °C.
- W rondelku rozpuść cukier w soku z cytryn delikatnie go podgrzewając.
- Upieczone ciasto ponakłuwaj ostrym patyczkiem, polej ciasto ciepłym syropem i odstaw je do ostygnięcia w foremce.
Inspiracja pochodzi z książki „Kuchnia. Przepisy z serca domu".
2 komentarze:
Wygląda przepysznie, muszę wypróbować przepis :)
ale pyszne ciacho!
Prześlij komentarz