Ta wersja świątecznego, pysznego piernika ucieszy wszystkich jego smakoszy. Jest to najszybszy i najlepszy przepis na piernik. Podobno bardzo lubią go mężczyżni, więc warto porozpieszczać ich kubki smakowe w te święta, XD. Możliwe, że nie przepadają za Guinness'em, ale w tym wypadku nie ma to znaczenia. Właśnie jego dodatek w tym cieście jest niezbędny i wpływa na „piernikowy” smak.
Nie sposób także pominąć trzcinowego cukru Muscavado, ponieważ jego dodatek również tak oddziaływuje. Zrobienie tego najsmaczniejszego piernika zajmuje 70-90 min. Zatem w gonitwie przedświątecznej będzie czas na jego zrobienie. Poza tym można zrobić go wcześniej, ponieważ po dokładnym zawinięciu w pergamin, przechowujemy go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu. Walory smakowe świątecznego piernika na Boże Narodzenie podkreśli syrop śliwkowy. Przepis na niego znajdziecie na moim blogu TUTAJ. Inspiracja pochodzi z książki Nigelli Lawson. Wszystkie składniki do nabycia bez problemów w dużych supermarketach.SKŁADNIKI
150 gr masła200 gr ciemnego trzcinowego cukru MUSCAVADO
300 gr mąki pszennej
300 gr miodu (w oryginale jest syrop melasowy)
250 ml piwa Guinness
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki zmiażdżonych goździków
2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
Forma do pieczenia kwadratowa o boku 23 cm wys. 5 cm lub prostokątna 30x20x5 cm.
PRZYGOTOWANIE
- Masło, cukier, imbir, cynamon, mielone goździki, miód i piwo umieść w garnku, podgrzej i mieszaj do rozpuszczenia się składników.
- Garnek zdejmij z ognia i dodaj, mieszając, mąkę z sodą. Składniki muszą dokładnie się połączyć.
- Następnie wymieszaj jajka z kwaśną śmietaną i wlej ją do masy piernikowej, tak by uzyskać gładkie ciasto.
- Masę przelej do foremki. Piecz 45 -50 min. w temperaturze 170 °C (wcześniej nagrzej piekarnik)
- Gotowe ciasto jest lśniące, wyrośnięte po środku, a boki odchodzą od foremki.
- Piernik przed pokrojeniem musi ostygnąć.
- SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT
1 komentarz:
Jutro będę piec piernik, uwielbiam to ciasto :)
Prześlij komentarz