03 listopada 2017

TARTA TATIN Z MIGDAŁAMI – SZYBKIE CIASTO NA WEEKEND

Na weekend zamiast tradycyjnej jesiennej szarlotki proponuję Wam tartę tatin, czyli odwrócone ciasto „do góry nogami” . Ta tarta jest rodzajem francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka. Na pomysł przygotowanie takiego ciasta wpadła Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację w 1898 roku w Lamotte-Beuvron.Stéphanie przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt był doskonały! Dodatkowo Stéphanie tartę podała na gorąco.

Ciasto stało się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis na tartę tatin rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim's. Tyle na ten temat podaje Wikipedia. Ciasto robi się bardzo szybko! Efekt jest fajny, nawet jak nie wyjdzie całkiem dobrze „odwrócenie”, co widać na moim zdjęciu. Mnie  to nie wyszło, ale ciasto było przepyszne;) Do zrobienia tarty tatin potrzebna będzie płaska forma do pieczenia, którą można podgrzewać na kuchence lub metalowa patelnia o średnicy 20 cm. Przyznam się Wam, że parę lat temu kupiłam specjalnie, do zrobienia tej tarty, metalowa patelnię, którą mogę bez strachu, że zacznie się palić, włożyć do piekarnika. Do dziś służy mi ona przede wszystkim do tego celu.


SKŁADNIKI

Ciasto
150 gr mąki
100 gr masła
25 gr cukru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko

Nadzienie
70 gr masła
30 gr cukru
2-3 jabłka

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotuj kruche ciasto. Do mąki dodaj cukier, pokrojone, zimne masło i żółtko. Całość „posiekaj” i zagnieć i rozwałkuj do średnicy patelni czy też formy.
  • Masło rozpuść, dodaj cukier i podgrzewaj, aż cukier się roztopi. Czynność tą wykonujemy już w formie lub patelni. Ważne jest przy tym, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo łatwo wszystko spalić.
  • Jabłka  umyj, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki lub jeszcze dalej na cieńsze kawałki. Poukładaj je ładnie na patelni po okręgach i je podgrzewaj. W ten sposób skarmelizuj jabłka, muszą nabrać bursztynowego koloru.
  • Na skarmelizowane jabłka połóż  rozwałkowane kruche ciasto, podwijając brzegi. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 ºC piekarnika, piecz 20 min.
  • Po upieczeniu przyłóż do naczynia paterę na której będziesz podawała tartę i obróć ją wraz z patelnią, tak, by ta znajdowała się na górze. W ten sposób tarta opadnie na talerz. Jeśli coś Wam się nie uda w tym momencie, to zawsze można ciasto „naprawić” tak jak to zrobiłam. Przyznaję, że to tym razem mi się nie udało. Musiałam uzupełnić nierówności, dodać migdałów dla ozdoby. Gdy wszystko wyjdzie tak jak należy, ćwiartki jabłka  będą w  kawałeczkach,  równiutko ułożone. Powodzenia i smacznego:))

2 komentarze:

Lena pisze...

czemu jej tak dawno nie robiłam? Nadrobię :)

Zuza pisze...

aż mi zapachniało :)