Jak zdrowe są jabłka i najlepiej jak zjemy jedno jabłko dziennie chyba każdy wie. Spożywanie jabłek chroni nas przed miażdżycą, zaparciami, zawałami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie, oczyszczają organizm z toksyn wspierają prace mózgu.
Istnieje około 10 tys. odmian jabłek. Do gotowania i pieczenia najlepsze są jabłka kwaskowe typu antonówka, szara reneta
Do spożywania na surowo dobre będą odmiany twarde, soczyste i słodkie, czyli deserowe takie jak lobo, ligol, rubin, idared, mekintosz.
Są też odmiany pośrednie, uniwersalnego użytku jak cortland, bankroft, jonathan.
Najpopularniejszym w Polsce ciastem z jabłkami jest szarlotka. Komu się znudziła niech zrobi jabłecznik, czyli zwykłe ciasto z jabłkami. Dzisiaj z serii ciasto na weekend, przepis na jabłecznik. Jest bardzo łatwy, nie wymaga duszenia jabłek, więc szybko upieczecie pyszne ciasto z jabłkami i jeszcze szybciej je zjecie. Na moim blogu oczywiście znajdziecie przepis na szarlotkę (nawet świąteczną), polecam również przepis na jabłka pod orkiszowa kruszonką, mniam...
200 gr mąki pszennej
125 gr cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki mleka
125 gr masła lub margaryny
25 gr roztopionego masła
olejek cytrynowy
garść żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżki konfitury morelowej na glazurę
1 łyżka wody
Przepis pochodzi z książki „Dr Oetker Szkoła pieczenia ciast”
SKŁADNIKI
0,5-1 kg jabłek200 gr mąki pszennej
125 gr cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki mleka
125 gr masła lub margaryny
25 gr roztopionego masła
olejek cytrynowy
garść żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżki konfitury morelowej na glazurę
1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE
- W naczyniu rozetrzyj tłuszcz na jednolita masę, dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól, kilka kropel olejku na koniec jajka.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj do masy stale ucierając. Dodaj mleko, tylko tyle żeby ciasto z trudem odchodziło od łyżki.
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, ponacinaj wzdłuż i ułóż na cieście. posmaruj je stopionym masłem i posyp rodzynkami, albo pomiń tą czynność.
- Ciasto piecz 40-50 min w temperaturze 180 ºC (nie nagrzewaj wcześniej piekarnika)
- Glazurą posmaruj wierzch gorącego ciasta. Przygotujesz ją w ten sposób: przetrzyj konfiturę morelową przez sitko, zagotuj ją z wodą i posmaruj ciasto. Ja niestety nie miałam konfitury, więc ostatecznie ten krok pominęłam, ale radzę tego nie robić:))
Przepis pochodzi z książki „Dr Oetker Szkoła pieczenia ciast”
1 komentarz:
bardzo lubię ten przepis, bardzo prosty, ale ciasto wygląda pięknie :)
Prześlij komentarz