17 listopada 2017

CIASTO NA WEEKEND – JABŁECZNIK ZAMIAST SZARLOTKI

Jak zdrowe są jabłka i najlepiej jak zjemy jedno jabłko dziennie chyba każdy wie. Spożywanie jabłek chroni nas przed miażdżycą, zaparciami, zawałami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie, oczyszczają organizm z toksyn wspierają prace mózgu.

Istnieje około 10 tys. odmian jabłek. Do gotowania i pieczenia najlepsze są jabłka kwaskowe typu antonówka, szara reneta
Do spożywania na surowo dobre będą odmiany twarde, soczyste i słodkie, czyli deserowe takie jak lobo, ligol, rubin, idared, mekintosz.
Są też odmiany pośrednie, uniwersalnego użytku jak cortland, bankroft, jonathan.

Najpopularniejszym w Polsce ciastem z jabłkami jest szarlotka.  Komu się znudziła niech zrobi jabłecznik, czyli zwykłe ciasto z jabłkami. Dzisiaj z serii ciasto na weekend, przepis na jabłecznik. Jest bardzo łatwy, nie wymaga  duszenia  jabłek, więc szybko upieczecie pyszne ciasto z jabłkami  i jeszcze szybciej je zjecie. Na moim blogu oczywiście znajdziecie przepis na szarlotkę (nawet świąteczną), polecam również przepis na jabłka pod orkiszowa kruszonką, mniam...

SKŁADNIKI

0,5-1 kg jabłek
200 gr mąki pszennej
125 gr cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki mleka
125 gr masła lub margaryny
25 gr roztopionego masła
olejek cytrynowy
garść żurawiny lub rodzynek (opcjonalnie)
2 łyżki konfitury morelowej na glazurę
1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE

  • W naczyniu rozetrzyj tłuszcz  na jednolita masę, dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy, sól, kilka kropel olejku na koniec jajka.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodawaj do masy stale ucierając. Dodaj mleko, tylko tyle żeby ciasto z trudem odchodziło od łyżki.
  • Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, ponacinaj wzdłuż i ułóż na cieście. posmaruj je stopionym masłem i posyp rodzynkami, albo pomiń tą czynność.
  • Ciasto piecz 40-50 min w temperaturze 180 ºC (nie nagrzewaj wcześniej piekarnika)
  • Glazurą posmaruj wierzch gorącego ciasta. Przygotujesz ją w ten sposób: przetrzyj konfiturę morelową przez sitko, zagotuj ją z wodą i posmaruj ciasto. Ja niestety nie miałam konfitury, więc ostatecznie ten krok pominęłam, ale radzę tego nie robić:))
























Przepis pochodzi z książki „Dr Oetker Szkoła pieczenia ciast”

1 komentarz:

Lena pisze...

bardzo lubię ten przepis, bardzo prosty, ale ciasto wygląda pięknie :)