09 lipca 2017

PANCAKES PO MEKSYKAŃSKU

Ten przepis zasługuje na szczególną uwagę. Podzieliła się nim z moją córką jej współlokatorka rodowita piękna meksykanka. Mnie zachwycił dodatkowo świetną recepturą, zero tłuszczu, mało cukru. 

Lekkie, sycące, wyśmienite na śniadanie o każdej porze roku a przy tym łatwe do zrobienia.Dla tych którzy liczą kalorie nie znam lepszej opcji, żeby poprawić sobie humor czymś słodkim i potem nie żałować 😉


SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 jajko
½ szklanki mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki miksujemy porządnie blenderem w ten sposób otrzymamy gładką i puszystą masę. Masę nakładamy łyżką (po 2 łyżki) na rozgrzaną małą teflonowa patelenkę i delikatnie rozprowadzamy do pożądanej wielkości. Smażymy z jednej strony około 2 min. a z drugiej około 1 min.
Ja polecam przed podaniem polać je jeszcze obficie syropem klonowym, dodać owoców sezonowych i tego co dusza zapragnie.


2 komentarze:

Lena pisze...

pysznie:)

Mada pisze...

wyglądają przepysznie ale ja, owocożerca, najchętniej pochłonęłabym samo piękne przybranie:)