Kwiaty cukinii wciąż są u nas rzadko spotykanym rarytasem na targach.
Osobiście nigdy nie widziałam ich w sprzedaży a szkoda bo mają naprawdę wyśmienity smak.
Te przyrządziłam z własnych wyhodowanych cukinii. Pielęgnowałam, podlewałam, sadziłam pestki kilka razy ponieważ było wciąż za chłodno, by nasiona mogły wykiełkować. Teraz w lipcu zostałam wynagrodzona. Cukinie pięknie kwitną i mają wspaniałe owoce.SKŁADNIKI:
kilka kwiatów cukinii
175 gr mąki pszennej
100 ml wody
2 łyżki mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANE:
- Kwiaty umyj, pozbaw pręcików i łodyżek.
- Przygotuj ciasto naleśnikowe; składniki ciasta zmiksuj razem na gładką masę.
- Kwiaty obtaczaj w cieście i smaż na oleju do zrumienienia.
- Podawaj ciepłe jako atrakcyjną przekąskę.
SMACZNEGO 🌼🌼🌼
1 komentarz:
lata nie jadłam, pycha :)
Prześlij komentarz