09 kwietnia 2017

SZYBKI ORZECHOWY TORT WAFLOWY – BEZ PIECZENIA

Ten tort waflowy to alternatywa dla  zwykłego, ciężkiego tortu, który wymaga pieczenia spodu biszkoptowego i ucierania kremu z masłem, czy nasączania alkoholem. Zawiera o wiele zdrowszych składników i mogą jeść go osoby, które muszą dbać o poziom cholesterolu we krwi. 

Do zrobienia tego zdrowego tortu orzechowego potrzebujemy herbatników maślanych, zmielone orzechy włoskie, zamiast masła (żeby nie podwyższać poziomu cholesterolu) margarynę np. Benecol o smaku maślanym, zamiast kakao – karob, czyli mączkę chleba świętojańskiego (wspaniały zamiennik czekolady, substytut kakao), wafle. Bez tych składników się nie obejdzie! Przyznam że chciałam dodać kakao, nie jestem osobą uczuloną, ale niestety go nie miałam. Uratował mnie właśnie karob. Nie jest on doceniany, a jest rownież dobrym źródłem ryboflawiny, potasu, wapnia, żelaza, witaminy B6. Jest o 60% mniej kaloryczny niż kakao, udwowdniono też, że ma wpływ w na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. W smaku jest słodszy niż gorzkie kakao, w związku z czym można dodać mniej cukru do naszego tortu.


SKŁADNIKI:
500 g herbatników maślanych
350 g miękkiej margaryny np. Bencol
350-400 g cukru brązowego lub ksylitolu
200 g mielonych orzechów włoskich
2 żółtka
5 łyżek karobu
5-6 łyżek mleka
3 wafle



PRZYGOTOWANIE:
  • Herbatniki drobno pokrusz w mikserze.
  • Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj je do herbatników, wymieszaj, jeśli masa jest za sucha dodaj kilka łyżek mleka. Składniki muszą się ze sobą połączyć. Masę podziel trzy części.
  • Korab wymieszaj z 2 lub 3 trzema łyżkami mleka. Dodaj go do jednej z trzech części masy, wymieszaj.
  • Do drugiej dodaj mielone orzechy i wymieszaj, do trzeciej nic nie oddawaj. 
  • Na paterze połóż wafel i pokryj go równomiernie masą bez dodatków. Przykryj go drugim waflem, dociśnij.
  • Kolejną warstwą jest ta z karobem, którą rozkładamy na waflu i dociskamy  kolejnym trzecim.
  • Na wierzch kładziemy warstwę orzechową. Dekorujemy go owocami goji i połówkami orzechów.
  • Gotowy torcik przechowujemy w lodówce.


JEŚLI PODOBA CI SIĘ TEN PRZEPIS PODZIEL SIĘ NIM NA FACEBOOKU:))

5 komentarzy:

Lena pisze...

wygląda fantastycznie :)

Mada pisze...

jejku uwielbiam te wafle, t smak mojego dzieciństwa- moja babcia do tej pory zawsze ma paczkę takich w domu i częstuje gdy przyjeżdżam:) A karob bardzo doceniam ale od niedawna- odkryłam, ze smakuje genialnie w owsiance- lepie niż kakao bo nie ma w sobie cienia goryczki:)

u rudej na talerzu pisze...

Pięknie się prezentuje, tak elegancko :)

Unknown pisze...

ciekawy tort, jestem bardzo ciekawa jego smaku :-)

Unknown pisze...

Kuszący ten torcik :D