12 lutego 2016

CIASTO NA WEEKEND – NAJLEPSZE CIASTO MARCHEWKOWE

Najlepsze ciasto marchewkowe to takie, które jest wilgotne, słodkie, miękkie i pulchne, zrobione  z soczystych marchewek i jaj wiejskich oraz prawdziwego masła klarownego. Wierzch ciasta koniecznie musi być pokryty pysznym kremem z serka śmietankowego. 

Przepisów w sieci jest mnóstwo, ale ten, który Wam podaję na moim blogu jest najlepszy. Tydzień temu robiłam to ciasto dwa razy pod rząd, mimo że był tłusty czwartek wcale nie miałam ochoty na pączki, czy też oponki:)) Ciasto marchewkowe rządziło przez kilka dni w moim domu:))
Wersję bezglutenową znajdziecie tutaj, jednak jest ona w smaku zdecydowanie inna.

Przed nami Walentynki być może warto zrobić z tej okazji pyszne ciasto marchewkowe:)) Jeśli szukasz pomysły na szybki słodki prezent, to polecam też pyszne czekoladowe serce z owocami goji. Przepis znajdziesz tutaj lub na pasku bocznym, wystarczy tylko kliknąć.

SKŁADNIKI:

Ciasto:
300 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
200 g mąki pszennej
130 g cukru
150 g masła klarownego roztopionego
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
2 cm kawałek korzenia imbiru startego na tarce
100 g orzechów laskowych , włoskich, płatków (wiórków) migdałowych

Krem:
1 opakowanie serka śmietankowego
50 g cukru pudru
20 g zwykłego masła

PRZYGOTOWANIE:

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gładką masę. Następnie dodaj schłodzone  ale rozpuszczone masło wciąż miksując.
  • Wmieszaj do masy delikatnie łyżką, startą marchew, orzechy, starty imbir.
  • Połącz z mąką proszek do pieczenia, sodę, sól. Następnie połącz składniki mokre z suchymi.
  • Masę przełóż do  foremki o średnicy 20 cm wyłożonej pergaminem.
  • Piecz 50 minut w temperaturze 180ˆ°C, w trakcie,  po 35 min. przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, by całkowicie go nie wysuszyć.
  • Po wystudzeniu ciasta (po około 2 godz.)  przygotuj krem. Utrzyj masło z serkiem, który stopniowo dodawaj do masła, potem dodaj jeszcze cukier puder. Miksuj chwilę do  uzyskania gładkiego kremu.
  • Wierzch ciasta pokryj kremem i udekoruj orzechami włoskim lub posyp pudrem marchewkowym. Przepis na posypkę marchewkową znajdziesz tutaj.
  • Ciasto jest pyszne o każdej porze dnia:)) SMACZNEGO:))


















15 komentarzy:

Monika G. pisze...

Uwielbiamy ciasto marchewkowe i także mamy swój ulubiony przepis. Jednak bardzo chętnie wypróbuje Twój przepis, gdyż w moim brak imbiru i dodatków orzechów z wiórkami kokosowymi.

Mada pisze...

wcisnę to ciasto w serduszkową formę i mam gotowy prezent na "walonetynki":):) tyko serka brak- co by tu innego na wierzch wymyślić? niestety przed niedzielę nie zdołam kupić serka. Ciast wygląda fantastycznie- nie dziwię się że szło lepiej niż pączki:)

Drink Eat Live pisze...

Polecam płatki migdałowe:))

Drink Eat Live pisze...

Fajny pomysł:)) Może polewa z białej czekoklady?

Natalie pisze...

Oj tak, wilgotne, lekko lepkie i koniecznie z słonawym serkiem na górze! Uwielbiam to ciasto :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Lena pisze...

Nie dziwię się,że takie ciasto wygrało z pączkami:)

u rudej na talerzu pisze...

Świetne - wygląda na fajne, wilgotne :)

Candy Pandas pisze...

Na ciasto marchewkowe nie trzeba nas namawiać :D Jesteśmy jego fankami :D Twoje prezentuje sie wspaniale :D

Martucha na leśnej polanie pisze...

To wygląda pięknie i smakowicie. Ale ja jestem łasuchem a mój przepis na ciasto marchewkę to przepis na ciasto przekładane masą ;)

Drink Eat Live pisze...

Brzmi zachęcająco:))

Unknown pisze...

Ten przekrój jest boski! :)

Kulinarna Fuzja pisze...

widać, że pyszne :) !

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Został jeszcze dla mnie kawałek? Mniam, pyszne ciacho!

Domenica pisze...

Kocham ciasto marchewkowe! <3

Izabela Wieczorek pisze...

Mmmm... Ale pychota :)