04 października 2015

BEZGLUTENOWA JESIENNA JAGLANKA Z FIGĄ I GRUSZKĄ

Nie ma nic lepszego rano na śniadanie od sporej dawki energii, witamin i minerałów, którą znajdziecie w bezglutenowej kaszy jaglanej przygotowanej według mojego przepisu. 

Ta jaglanka to danie wegańskie, do tego bezglutenowe. Znakomicie syci i rozgrzewa. Na blogu znajdziecie wiele rozmaitych z nią dań, wszystkie pod kategorią kasza jaglana. Kto jeszcze nie zna wspaniałych właściwości leczniczych kaszy niech zajrzy do posta o jaglance z borówkami. Najlepsze, rozgrzewające, zdrowe i dietetyczne śniadanie to tylko z kaszy jaglanej.


SKŁADNIKI


 2 porcje  
225-250 ml wrzącej wody
100 g kaszy jaglanej
2 łyżeczki wiórków kokosowych
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki płatków migdałowych
1 gruszka
1 figa
2 łyżki syropu klonowego (można więcej)
kilka goździków
1/4 łyżeczki kardamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną podgrzałam w garnku (po to żeby zatrzymała swoje rozgrzewające właściwości jak najdłużej a także żeby była smaczniejsza) i kiedy zaczęła wydawać zapach zalałam ją wrzątkiem i klika razy porządnie wypłukałam. Następnie zalałam ją  około 250 ml wrzącej wody, gotowałam na małym ogniu pod przykryciem około 15 min. Kasza może zostać pod przykryciem  jakiś czas, gdyż długo utrzymuje temperaturę.
  2. Gruszkę obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam i dodałam do gotującej się kaszy, wrzuciłam również goździki i kardamon.
  3. Ugotowaną kaszę z gruszką przełożyłam do miseczek. Na wierzchu ułożyłam pokrojoną gruszkę, orzechy, płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Całość polałam obficie syropem klonowym. Smacznego:))

3 komentarze:

Lena pisze...

Zdrowe śniadanko:)

Candy Pandas pisze...

Teraz figi są wszędzie i mamy na nie fazę :D Jadłyśmy niedawno coś podobnego :D Pyszności :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Zdrowo i ze smakiem :)