Jeśli pozostaną Wam białka po wykorzystaniu żółtek do ciasta na przykład drożdżowego albo sernika, a nie macie czasu, chęci oraz cierpliwości do robienia prawdziwych makaroników, a nie możecie już patrzeć na pączki, to zróbcie kokosanki.
Prosto, szybko i pysznie:) Kokosowe bezy są idealne o każdej porze. Ja tak zrobiłam i moje kokosanki zniknęły jeszcze tego samego dnia, po upieczeniu.SKŁADNIKI:
4 białka
200 g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka kropel aromatu migdałowego
PRZYGOTOWANIE:
- Wiórki kokosowe delikatnie uprażyłam na patelni, żeby były smaczniejsze, wystudziłam.
- Białka ubijałam na pianę, najpierw na wolniejszych obrotach a potem coraz szybszych. Kiedy piana była już sztywna, dodawałam łyżka po łyżce cukier stopniowo i powoli, co powoduje, że piana nie rozpływa się.
- Kolejnym krokiem było dodanie aromatu migdałowego i cynamonu.
- Na koniec dosypałam do piany wiórki kokosowe, nawet ich nie mieszałam tylko wykonałam parę ruchów łyżką.
- Pianę nakładałam przy pomocy dwóch łyżek, nie przejmując się specjalnie nadawanej jej kształtom, na blaszkę wyłożoną pergaminem.
- Piekarnik ustawiłam na temperaturę 150°C. Piekłam około 50 minut. Jeśli wolicie bezy suche pozostawcie je do wyschnięcia na godzinę lub dwie, w przeciwnym razie wyjmijcie je od razu z piekarnika. Pycha:)
9 komentarzy:
Pyszne, nie za słodkie, i jakie urocze:)
Takie proste, tak nie wiele czasu potrzeba, żeby mieć własne makaroniki-beziki:))
już od dłuższego czasu zabieram się za upieczenie makaroników, ale ta wersja jest super!
http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Ja często wylewałam białka, aż w końcu powiedziałam dość marnotrawstwu:))
Bardzo je lubię! :)
Cudne! U mnie też by szybko zniknęły! :)
a ja sie właśnie zastanawiałam, co zrobić z białkami pozostałymi po pączkach.. ;-) nie chcę piec bezy, na makaroniki nie mam cierpliwości, a takie kokosanki są strzałem w dziesiątkę! :-))
Wyglądają bardzo apetycznie :) Z wielką chęcią bym zjadła :)
Oj ale byśmy chrupały takie ciacha :D
Prześlij komentarz