Czy to możliwe, żeby sernik był bez mąki, tłuszczu i śmietanki, do tego bardzo zdrowy i małokaloryczny? Odpowiedź brzmi: oczywiście, że tak. Ten chudy sernik z karobem jest tak lekki, że można stwierdzić śmiało iż jest odchudzający. Idealny dla wszystkich którzy chcą się zdrowo odżywiać. To świetny sernik na fit święta:)
Przygotowanie sernika nie zajmie Wam, więcej niż półtorej godziny. Ważnym składnikiem w tym cieście jest karob, czyli mączka chleba świętojańskiego, zamiennika kakao. Mamy, więc do wyboru, albo użyć kakao, albo karob. Ja stawiam na ten drugi, dlatego że jest to produkt bardzo odżywczy. Jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grup B, zawiera także magnez wapń, potas, dużo błonnika i białka. Należy też wspomnieć o występujących w nim śladowych ilościach żelaza. W porównaniu do kakao karob jest o ⅓ mniej kaloryczny, ma 7 razy mniej tłuszczu i zawiera 3 razy więcej wapnia. Dzięki zawartym garbnikom poprawia trawienie, a występujący przeciwutleniacz tzw. kwas galusowy chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, sprzyja obniżeniu „złego cholesterolu, działa przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciw bakteryjnie.SKŁADNIKI
6 jajek
750 g chudego białego sera
1 bardzo dojrzały banan
3-4 łyżki ksylitolu
1 łyżka karobu
1 budyń waniliowy w proszku
2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
PRZYGOTOWANIE
- Oddziel białka od żółtek.
- Zmiksuj blenderem ser, banan, żółtka, cukier waniliowy, ksylitol, budyń waniliowy w proszku.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj je do masy serowej.
- Część masy wlej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, do pozostałej wsyp karob, wmieszaj go delikatnie, następnie pozostałą masę z karobem wylej na wierzch pierwszej warstwy masy w formie. Możesz delikatnie masy zamieszać, ale nie całkowicie.
- Sernik piecz 40-50 min w temperaturze 160°C
2 komentarze:
ale pięknie się upiekł :)
Uwielbiam karob :) Muszę spróbować takiego sernika!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Prześlij komentarz