Szarlotka należy do moich jednych z pierwszych ciast, które zaczęłam dawno temu piec, zaraz po babce gotowanej, tę zaś zaczęłam robić w okresie wczesno dziecięcym, ale na prezentację jej oraz mojej pierwszej foremki (bo oczywiście na szczęście jeszcze się zachowała w domu mojego ojca)przyjdzie odpowiedni czas. Ten jabłecznik który jest na zdjęciu, robię dość często. Zachwycił mnie prostotą swojego wykonania, ale zdecydowanym jego atutem oprócz smaku jest szybkość przygotowania ciasta, ponieważ wystarczy wymieszać składniki suche w misce i posypać nimi starte jabłka. Zajmie to Wam pół godziny, pieczenie 20 minut jeśli zdecydujecie się na kilka mniejszych szarlotek pieczonych w silikonowej formie na muffiny, w przeciwnym wypadku jedną dużą szarlotkę (forma o średnicy 20 cm) trzeba piec 50 minut. Nie musicie, więc czekać do weekendu, żeby rozkoszować się smakiem szarlotki. Jeśli chcecie naprawdę dogodzić swoim kubkom smakowym to polecam dodatkowo zjeść ją polaną pysznym sosem waniliowym, który to będzie tematem mojego kolejnego postu.
SKŁADNIKI:
100 g masła
100 g brązowego cukru
100 g kaszy mannej
100 g mąki pszennej
4 jabłka
1-2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- W misce wymieszaj mąkę, kaszę manną i cukier.
- Jabłka obierz i skrop sokiem z cytryny, następnie zetrzyj na tarce o dużych otworach.
- Masło pokrój na małe kawałki.
- Połowę suchych składników wyłóż na spód formy lub foremek. Na tej warstwie połóż połowę masła, a na nie starte jabłka. Jabłka przysyp pozostałą częścią składników sypkich a na wierzchu ułóż kawałeczki pozostałego masła.
- Szarlotki wstaw do piekarnika o temperaturze 200 C° na 20 minut, jeśli wybrał opcję przygotowania kilku małych.
- Po upieczeniu ciasteczka możesz pozostawić do wystygnięcia w foremkach. Jednak ja na to nie czekam, bo najsmaczniejsze są na ciepło sosem waniliowym, który robię gdy szarlotka się piecze.
- Oczywiście ciasto podaję polane sosem waniliowym i wszystko wtedy znika w mgnieniu oka;) Pycha!
6 komentarzy:
Mama taką robiła, pyszna jest :)
To bardzo miłe, kiedy wracają takie wspomnienia:)
uwielbiam szarlotkę, Twoja bardzo mnie kusi tą szybkością no i tymi zdjęciami!
Moje ulubione ciasto :) Musze koniecznie zrobić tą wersję :)
Łał! świetna jest! uwielbiam ten przepis!
Nie ma to jak stare, sprawdzone i "tysiąc" razy wypróbowane przepisy:))
Prześlij komentarz