Sezon na cukinie trwa w najlepsze! U mnie ten owoc gości codziennie na talerzu w zupie, sałatce lub razem z makronem w towarzystwie mozarelli.
Jest wiele powodów żeby cukinię jeść. Wymienię chociażby to, iż jest ona lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Ponadto odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku między innymi dlatego że nie gromadzi w sobie metali ciężkich. 100 g cukinii to około 20 kcal. Na moim blogu znajdziecie parę fajnych przepisów z cukinia w roli głównej nawet PIZZĘ! Wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło cukinia a pojawią się one wszystkie:)Mój przepis (dla 2 osób), który zamieszczam jest prosty, szybki, smaczny i przede wszystkim zdrowy, taki w jakich gustuje najbardziej:)
SKŁADNIKI:
1 cukinia
1 ząbek czosnku
100 gr makaronu penne
1 opakowanie mozarelli light
1 łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki gorącej wody w której gotował się makaron
2 łyżeczki kaparów
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lu prowansalskich
½ łyżeczki chili peperonicini
kilka listków świeżej bazylii i pietruszki
pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
- Makron zagotuj według przepisu na opakowaniu.
- Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki. Czosnek zmiażdż i podsmaż 15 s na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj cukinię i duś ją na małym ogniu aż całkowicie zmięknie.
- Ugotowany makaron, odcedzony dodaj do cukinii, wymieszaj składniki i dopraw ziołami oraz solą i pieprzem.
- Mozarellę pokrój na plasterki, i połóż na makaronie i cukinii. Patelnię przykryj pokrywą. Chwilę wszystko podduś aż mozarella się rozpuści.
- Gotowe danie przełóż na talerze i udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz listkami bazylii.
SMACZNEGO😀
1 komentarz:
prosto i pysznie:)
Prześlij komentarz