09 sierpnia 2019

JAK ZROBIĆ DIETETYCZNY, NISKOSŁODZONY DŻEM MORELOWY

Czy wiecie że morele to owoce, które sprzyjają kobiecej urodzie? Wszystko to dzięki beta-karotenowi, przeciwutleniaczowi który ma działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

Nadaje on skórze piękny, zdrowy wygląd. Jest doskonały dla oczu. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, żeby dostarczyć organizmowi tego składnika w wystarczające ilości.
dzięki swojemu bogatemu składowi, morele wpływają pozytywnie na procesy trawienne, działają zasadotwórczo dlatego wskazane są dla mięsożerców, zapobiegają anemii, regulują ciśnienie krwi.
Warto jeść morele świeże mają tylko 47 kcal, natomiast suszone  aż 284 kcal w 100 g.
Morele to owoce, które nadają się do wielu potraw. Można z nich zrobić galaretki, musy, nalewki, dżemy. Stosować jako nadzienie do pierogów, ciast. Dodatek do deserów, łączyć z jogurtem i waflami jak na zdjęciu.




PRZEPIS NA DŻEM MORELOWY NISKOSŁODZONY 1 słoiczek 200 g

SKŁADNIKI

0,5 kg moreli bez pestek
200 g cukru
50 ml wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Morele umyj, usuń pestki.
  2. Do garnka wlej 50 ml wody, wsyp cukier, dodaj morele. 
  3. Składniki gotuj około 20 min, mieszając  je od czasu do czasu i pilnując, żeby nic się nie przypaliło.
  4. Następnym krokiem jest schłodzenie dżemu. Trzeba go pozostawić do wystygnięcia.
  5. Czynność gotowania musisz powtórzyć albo jeszcze tego samego dnia albo następnego. Ja zawsze to robie następnego. Ponowie gotuj dżem około 20 min. musi on zgęstnieć. Konsystencja powinna przypominać śmietanę. Owoce będą całkowicie rozgotowane, a dżem będzie miał piękny pomarańczowy kolor. 
Smacznego:))

1 komentarz:

Lena pisze...

uwielbiam dżem morelowy;)