Przepis ten jest dla wszystkich, którzy dobrowolnie ograniczają w swojej diecie gluten lub są na takiej diecie. Tradycyjnie najwięcej babek piecze się w Wielkanoc. Moja babka bezglutenowa, to także pyszna babka wielkanocna.
Do upieczenia tej pysznej babki piaskowej potrzebujemy dużo wiórek kokosowych, mąki jaglanej i mąki kukurydzianej. Zrobicie ją szybko, z pieczeniem zajmie o Wam około 1h 15 min.
SKŁADNIKI
400 g wiórków kokosowych
80 dag mąki jaglanej
40 dag mąki kukurydzianej
80 dag cukru pudru
5-6 jajek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
PRZYGOTOWANIE
- Zmieszaj obie mąki i dodaj do nich sodę oczyszczoną. Wiórki zmiel na drobno w blenderze.
- Masło utrzyj z cukrem na jednolitą masę następnie dodawaj jajka jedno po drugim stale ucierając. Na koniec stopniowo wsypuj mąkę z wiórkami. Całą masę wyłóż do formy na babkę.
- Piecz 45 min. w temperaturze 180 °C
SMACZNEGO
3 komentarze:
jedna z moich ulubionych ;)
Cudowna :)
Smak rozkoszy ....
Prześlij komentarz