
Jako produkt uboczny podczas robienia sosu waniliowego do szarlotki sypanej, zostały mi białka. Tym razem postanowiłam ich nie wyrzucać lecz zrobić pudroworóżowe waniliowe bezy. Jako, że nie mam w tym zakresie dużego doświadczenia, pewnym problemem okazało się uzyskanie wymarzonego koloru w sposób naturalny, więc jeśli ktoś z Was zna sposób w jaki można uzyskać bladoróżowy kolor bezy, tego proszę o podzielenie się tą wiedzą. Ja poradziłam sobie w ten sposób, że dodałam do ubitych białek z cukrem dwie łyżeczki soku z buraków. Jednak piana nie była dość sztywna, by utrzymać kształt wyciśnięty z rękawa cukierniczego, co zresztą przewidywałam. Smak soku z buraków, całkowicie zneutralizowałam dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią. Efekt jaki otrzymałam bardzo mnie zadowolił, cudowny waniliowy smak i pudrowy róż, natomiast mniej kształt, ponieważ bezy wyszły podobne do makaroników, czego z kolei nie zamierzałam.
SKŁADNIKI:
4 białka
250 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki soku z buraków
PRZYGOTOWANIE:
- Białka ubiłam na sztywno mikserem.
- Dalej ubijając dodawałam stopniowo cukier puder, cukier waniliowy, sok.
- Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na pergamin spiralki z białka.
- Piekłam godzinę w piekarniku gazowym pozycja 1, na najwyższej półce. Pozostawiłam do wystudzenia i wyschnięcia na klika godzin.
- Bezy wyszły słodziutkie o pięknym pudroworóżowym kolorze.
![]() |
6 komentarzy:
wyglądają cudnie! :)
Urocze, a kolor piękny :)
wyglądają po prostu ślicznie :-)
Dziękuję Wam:)) Fajnie, że się podobają:))
Piękne małe cuda kulinarne. Z chęcią bym kilka ukradła :)
Uwielbiam!
Prześlij komentarz