Najlepsze ciasto marchewkowe to takie, które jest wilgotne, słodkie, miękkie i pulchne, zrobione z soczystych marchewek i jaj wiejskich oraz prawdziwego masła klarownego. Wierzch ciasta koniecznie musi być pokryty pysznym kremem z serka śmietankowego.
Przepisów w sieci jest mnóstwo, ale ten, który Wam podaję na moim blogu jest najlepszy. Tydzień temu robiłam to ciasto dwa razy pod rząd, mimo że był tłusty czwartek wcale nie miałam ochoty na pączki, czy też oponki:)) Ciasto marchewkowe rządziło przez kilka dni w moim domu:))Wersję bezglutenową znajdziecie tutaj, jednak jest ona w smaku zdecydowanie inna.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
300 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
200 g mąki pszennej
130 g cukru
150 g masła klarownego roztopionego
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczka proszku do pieczenia
2 cm kawałek korzenia imbiru startego na tarce
100 g orzechów laskowych , włoskich, płatków (wiórków) migdałowych
Krem:
1 opakowanie serka śmietankowego
50 g cukru pudru
20 g zwykłego masła
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gładką masę. Następnie dodaj schłodzone ale rozpuszczone masło wciąż miksując.
- Wmieszaj do masy delikatnie łyżką, startą marchew, orzechy, starty imbir.
- Połącz z mąką proszek do pieczenia, sodę, sól. Następnie połącz składniki mokre z suchymi.
- Masę przełóż do foremki o średnicy 20 cm wyłożonej pergaminem.
- Piecz 50 minut w temperaturze 180ˆ°C, w trakcie, po 35 min. przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, by całkowicie go nie wysuszyć.
- Po wystudzeniu ciasta (po około 2 godz.) przygotuj krem. Utrzyj masło z serkiem, który stopniowo dodawaj do masła, potem dodaj jeszcze cukier puder. Miksuj chwilę do uzyskania gładkiego kremu.
- Wierzch ciasta pokryj kremem i udekoruj orzechami włoskim lub posyp pudrem marchewkowym. Przepis na posypkę marchewkową znajdziesz tutaj.
- Ciasto jest pyszne o każdej porze dnia:)) SMACZNEGO:))
Uwielbiamy ciasto marchewkowe i także mamy swój ulubiony przepis. Jednak bardzo chętnie wypróbuje Twój przepis, gdyż w moim brak imbiru i dodatków orzechów z wiórkami kokosowymi.
OdpowiedzUsuńPolecam płatki migdałowe:))
Usuńwcisnę to ciasto w serduszkową formę i mam gotowy prezent na "walonetynki":):) tyko serka brak- co by tu innego na wierzch wymyślić? niestety przed niedzielę nie zdołam kupić serka. Ciast wygląda fantastycznie- nie dziwię się że szło lepiej niż pączki:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:)) Może polewa z białej czekoklady?
UsuńOj tak, wilgotne, lekko lepkie i koniecznie z słonawym serkiem na górze! Uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Nie dziwię się,że takie ciasto wygrało z pączkami:)
OdpowiedzUsuńŚwietne - wygląda na fajne, wilgotne :)
OdpowiedzUsuńNa ciasto marchewkowe nie trzeba nas namawiać :D Jesteśmy jego fankami :D Twoje prezentuje sie wspaniale :D
OdpowiedzUsuńTo wygląda pięknie i smakowicie. Ale ja jestem łasuchem a mój przepis na ciasto marchewkę to przepis na ciasto przekładane masą ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco:))
UsuńTen przekrój jest boski! :)
OdpowiedzUsuńwidać, że pyszne :) !
OdpowiedzUsuńZostał jeszcze dla mnie kawałek? Mniam, pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńKocham ciasto marchewkowe! <3
OdpowiedzUsuńMmmm... Ale pychota :)
OdpowiedzUsuń