14 maja 2015

WYKWINTNY DESER – SYLLABUB TRUSKAWKOWY


Syllabub to tradycyjny angielski deser z bitej śmietany i cukru, ukwaszony winem. Przepis zaczerpnęłam z książki Rachel Khoo pt. „Mała francuska kuchnia”. Ona wykorzystała do niego francuskie truskawki oraz wino rosé, więc stał się po części i francuskim. 



Poczęstowałam nim moich ukochanych gości, którym nie tylko deser smakował ale i uwodził anielskim aromatem wody różanej i świeżych truskawek. Wielką zaletą tego deseru oprócz obłędnego smaku jest również to, iż wykonuje się go błyskawicznie.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

25-30 dag świeżych truskawek
175 ml wina rosé
200 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
½ łyżeczki wody różanej
80 g cukru
szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:

  1. Wino podgrzałam razem z cukrem, kiedy już się rozpuścił zdjęłam rondelek z ognia, żeby powstały w ten sposób syrop ostygł. Dopiero wtedy dodałam  wodę różaną.
  2. Śmietanę  ubiłam z szczyptą soli, następnie wymieszałam  powoli, łyżka po łyżce z syropem z wina. Truskawki pokroiłam, część zmiażdżyłam  i dodałam do śmietany. Kilka truskawek zostawiłam do dekoracji.
  3. Deser podałam w głębokich pucharkach, ponieważ ma konsystencję płynnego, gęstego kremu. Smacznego:))

22 komentarze:

  1. ależ mnie zaintrygowałaś tym przepisem! Książkę też mam, więc muszę koniecznie wyrpóbować ten deser, coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie! Uwielbiam desery z dodatkiem truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My poprosimy jednak wersję bez wina :D Ale wygląda super słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli tradycyjnie z bitą śmietaną i cukrem:)) Też pysznie:))

      Usuń
  4. Zapowiada się wspaniały deser ;-) Poproszę porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podbiłaś moje serce tym przepisem. Za truskawkami pójdę w ogień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam truskawki i chętnie dzielę się fajnymi przepisami:))

      Usuń
  6. Wyjątkowo interesujący przepis:) Jestem ciekawa smaku...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki pyszny deser, nie jadłam nigdy takiego, a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne składniki, zapowiada się smaczny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo, bardzo fajny deser i piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiego deseru, z wielką chęcią będę musiała to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda zachęcająco, teraz trzeba tylko czekać na Polskie truskawki i próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki polskie są już na targowiskach, 1 kg za 15 zł :)) można już zaszaleć:))

      Usuń
  12. Bardzo ciekawy przepis, chetnie bym wypróbowała tylko te wino... (jestem w ciąży :( ) Poczekam do następnego roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj zjadłabym z chęcią taki :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.