Syllabub to tradycyjny angielski deser z bitej śmietany i cukru, ukwaszony winem. Przepis zaczerpnęłam z książki Rachel Khoo pt. „Mała francuska kuchnia”. Ona wykorzystała do niego francuskie truskawki oraz wino rosé, więc stał się po części i francuskim.
SKŁADNIKI na 4 porcje:
25-30 dag świeżych truskawek175 ml wina rosé
200 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
½ łyżeczki wody różanej
80 g cukru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Wino podgrzałam razem z cukrem, kiedy już się rozpuścił zdjęłam rondelek z ognia, żeby powstały w ten sposób syrop ostygł. Dopiero wtedy dodałam wodę różaną.
- Śmietanę ubiłam z szczyptą soli, następnie wymieszałam powoli, łyżka po łyżce z syropem z wina. Truskawki pokroiłam, część zmiażdżyłam i dodałam do śmietany. Kilka truskawek zostawiłam do dekoracji.
- Deser podałam w głębokich pucharkach, ponieważ ma konsystencję płynnego, gęstego kremu. Smacznego:))
ależ mnie zaintrygowałaś tym przepisem! Książkę też mam, więc muszę koniecznie wyrpóbować ten deser, coś pysznego :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, nie pożałujesz;)
UsuńWpadam na taki deser:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! Uwielbiam desery z dodatkiem truskawek :)
OdpowiedzUsuńMy poprosimy jednak wersję bez wina :D Ale wygląda super słodko :)
OdpowiedzUsuńCzyli tradycyjnie z bitą śmietaną i cukrem:)) Też pysznie:))
UsuńZapowiada się wspaniały deser ;-) Poproszę porcję! :)
OdpowiedzUsuń;D
UsuńPodbiłaś moje serce tym przepisem. Za truskawkami pójdę w ogień :D
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam truskawki i chętnie dzielę się fajnymi przepisami:))
UsuńWyjątkowo interesujący przepis:) Jestem ciekawa smaku...
OdpowiedzUsuńJak dla mnie boski:))
OdpowiedzUsuńJaki pyszny deser, nie jadłam nigdy takiego, a szkoda :)
OdpowiedzUsuńŚwietne składniki, zapowiada się smaczny deser:)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo fajny deser i piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego deseru, z wielką chęcią będę musiała to zmienić :)
OdpowiedzUsuńJa też wcześniej nie jadłam:))
Usuńwygląda zachęcająco, teraz trzeba tylko czekać na Polskie truskawki i próbować :)
OdpowiedzUsuńTruskawki polskie są już na targowiskach, 1 kg za 15 zł :)) można już zaszaleć:))
UsuńBardzo ciekawy przepis, chetnie bym wypróbowała tylko te wino... (jestem w ciąży :( ) Poczekam do następnego roku ;)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy letni deser :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym z chęcią taki :-)
OdpowiedzUsuń