25 stycznia 2019

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA OWSIANE

Potrzebujecie słodkiego prezentu? Te bezglutenowe ciasteczka owsiane  spełnią to zadanie wyśmienicie. Sprawdzone przez obdarowanych! Oryginalna receptura mojego autorstwa, zawierająca tylko zdrowe składniki. To najlepszy przepis:))


Podstawowym w nich składnikiem jest mąka owsiana, która otrzymywana jest przez zmielenie ziaren owsa pochodzącego z naturalnych upraw. Ma kremową barwę z delikatnym orzechowym posmakiem. Mąka owsiana to dobre źródło białka, błonnika, flawonoidów, saponin i steroli roślinnych. Dodatkowo jest ona źródłem magnezu, potasu, wapnia, selenu, cynku i miedzi.

Walory smakowe tych zdrowych ciasteczek uzyskałam dzięki daktylom i wiórkom kokosowym!

DAKTYLE zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, uzupełniają niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Wszystko dzięki zawartości naturalnych salicylanów, które działają jak aspiryna, jednak w przeciwieństwie do niej nie podrażniają żołądka.  W suszone daktylach, zawartość błonnika jest nieznacznie niż w owocach surowych. 

WIÓRKI KOKOSOWE choć bazę ich stanowi tłuszcz, okazują się być pomimo tego wartościowym elementem diety, przede wszystkim za sprawą dużej zawartości błonnika. Błonnik pokarmowy,  jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednie jego spożycie wspomaga także odchudzanie, obniżając łaknienie. Jak podaje portal potreningu.pl:  „zawarty w wiórkach błonnik wpływa także korzystnie na profil lipidowy krwi, co potwierdziły badania naukowe”. Powołując się na to żródło informacji, co ciekawe pomimo, iż zawierają ponad 60% tłuszczu wykazują działanie hipolipemizujące i nie ustępują tutaj płatkom owsianym. Wynika to nie tylko z obecności błonnika, ale również z faktu, iż lipidy w nich zawarte nie wykazują tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej i podnoszenia poziomu złego cholesterolu”.

 Wielką zaletą jest, że te zdrowe, dietetyczne ciasteczka zrobicie szybko i bardzo łatwo:))

SKŁADNIKI

100 g mąki owsianej
50 g płatków owsianych
50 g daktyli pokrojonych na kawałeczki
50 g wiórków kokosowych
90 g cukru  brązowego
80-90 g oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp do pojemnego naczynia suche składniki, oprócz wiórków i daktyli wymieszaj. 
  2. Jajko rozbełtaj w miseczce widelcem. 
  3. Na małej patelence rozpuść olej kokosowy, po czym wlej je do suchych składników i ponownie wymieszaj. Dodaj jajko i znów wymieszaj. Na koniec dodaj daktyle i wiórki. 
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj małe lub większe porcje ciasta, spłaszczając je lekko, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. 
  5. Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180°C a następnie włożyć blachę z ciasteczkami na 15 minut. 
Gotowe, wystudzone ciasteczka zapakuj każde osobno, w papier do pieczenia, przewiąż papierowym sznurkiem lub dratwą.


1 komentarz:

Lena pisze...

wyglądają pysznie:)