07 października 2014

JAGLANY JABŁECZNIK / MILLET APPLE PIE

Do zrobienia tego ciasta zabierałam się od kilku tygodni, aż wreszcie się moje pragnienie spełniło głównie, dlatego że jestem bardzo zachwycona zdrowotnymi właściwościami kaszy jaglanej i nie ma tygodnia, żeby nie zagościła ona w moim menu. Po prostu jem ja kilka razy w tygodniu i nie mam jej dosyć. W internecie na blogach można znaleźć różne przepisy na ciasto jaglane. W efekcie powstał wegański i bezglutenowy przepis, który najbardziej wyraża mój smak, jeśli chodzi o tego typu ciasto. 

SKŁADNIKI:
400 g kaszy jaglanej
60 g mąki kukurydzianej
3 łyżki ksylitolu ( opcjonalnie cukier brązowy albo miód)
2 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
6 niedużych jabłek Rubin


Do ugotowanej kaszy dodałam mąkę kukurydzianą, cynamon i ksylitol

Ponacinane jabłka polałam olejem kokosowym
PRZYGOTOWANIE:
  1. Kaszę jaglaną kilkanaście razy dokładnie przepłukałam, by pozbyć się osadu. Następnie sparzyłam wrzątkiem, by pozbyć się goryczki. Na koniec zalałam ją wrzącą wodą w stosunku 1:2,5 (wody), dodałam 1 łyżkę oleju kokosowego,na wierzchu położyłam goździki. Gotowałam na małym ogniu około 15 minut do momentu, aż kasza całkowicie wchłonęła wodę. Następnie odstawiłam ją pod przykryciem, by napęczniała i ostygła. 
  2. Gdy kasza już była letnia, usunęłam goździki, po czym zmiksowałam ją blenderem wraz z mąką kukurydzianą, ksylitolem i cynamonem. 
  3. Masę przełożyłam do tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej pergaminem. 
  4. Jabłka obrałam ze skórki, podzieliłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i z wierzchu ponacinałam. Ułożyłam na masie jaglanej następnie polałam 1 łyżką rozpuszczonego oleju kokosowego. 
  5. Ciasto piekłam ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie zostawiłam na noc do ostygnięcia w piekarniku. 
  6. Następnego dnia rano posypałam ksylitolem w postaci pudru (po wcześniejszym zmieleniu w młynku). 
  7. Porcje podawałam dodatkowo polane syropem klonowym, co niezwykle wzbogaciło smak ciasta. 
  8. Smacznego:)) 



6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

pięknie się prezentuje to ciasto, jabłka wyglądają troche jak orzechy włoskie w całości :-)) śwetnie, że takie cuda można wyczarować z tak zdrowych składników!

Drink Eat Live pisze...

To zabawne skojarzenie;))

Lena pisze...

Też skojarzyły mi się jabłka z orzechami :) świetnie to ciasto wygląda, i ta kasza jaglana-pycha :)

Drink Eat Live pisze...

Wniosek z tego, że orzechy pekan doskonale nadają się do dekoracji tego ciasta;))

RedHead pisze...

Próbowałam tylko w wersji czekoladowej. Jabłkowa kusi bardzo :)

Drink Eat Live pisze...

Ja mam w planach mam właśnie jaglane brownie, którego nigdy w takiej wersji nie jadłam:))